PDA
Login

termékfejlesztési folyamatMunkamódszerünk - Egyszerűsített Termékfejlesztési Folyamat

A bemutatásra kerülő termékfejlesztési folyamatmodellt (Egyszerűsített Termékfejlesztési Folyamatábra) elsősorban azon döntéshozóknak, innovátoroknak szánjuk, akik műszaki termékfejlesztésen gondolkodnak és az elképzelésük megvalósításához releváns információkat keresnek.

Az általunk használt munkafolyamatot az elmúlt évek fejlesztési megbízásai, ügyfeleink, és szakmai partnereink visszajelzései alapján alakítottuk jelenlegi formájára. A modell erőssége a munkafolyamat és a döntési pontok átláthatóságában van, ezért mind a műszaki szakemberek mind a menedzserek hatékonyan használhatják munkájuk során.

Fontos megjegyzés:
A folyamatmodell a műszaki fejlesztés aspektusából ad egyértelmű iránymutatást, azonban tévedünk, ha azt hisszük, hogy egy termék sikeres piaci bevezetéséhez elég a remek design, műszaki és funkcionális tökéletesség. Termékfejlesztési erőfeszítéseinkből adódó reális üzleti eredményt, csak világos stratégiai célok birtokában, a marketing és a pénzügyi szempontok következetes figyelembevételével remélhetünk.

Nem állítjuk, hogy az általunk felvázolt folyamatmodell teljes, vagy minden fogalom kellő mélységben van kifejtve, azonban azt igen, hogy mi sikeresen alkalmazzuk és ügyfeleink elégedettek. Ha munkamódszerünkkel, tevékenységünkkel kapcsolatban kérdése van, vagy a gyakorlatban is meg szeretne ismerni egy jól működő, hatékony rendszert, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot. Köszönjük!

A HungaroMind Mérnöki és Tanácsadó Kft. csapata


 • ÖTLET, fejlesztési elképzelés
  A kiindulási pont:
  Személyes megbeszélés során részleteiben megismerjük, majd írásban rögzítjük ügyfeleink igényeit,
  elvárásait (előzetes követelményjegyzék, brief), amely alapján árajánlatot, majd szerződéstervezetet készítünk.

  Termékinnovációval kapcsolatos megbízási feladataink az alábbi csoportokba sorolhatóak:

  • Újtermék fejlesztés:
   • új v. újszerű megoldás formai, műszaki kidolgozása egy meglévő problémára, igényre.
  • Termék továbbfejlesztés:
   • forgalomban lévő termékek formai, arculati, műszaki fejlesztése továbbfejlesztése.
  • Formatervezés, terméktervezés:
   • gyártó kapacitással és/vagy kereskedelmi háttérrel rendelkező vállalat új terméke kifejlesztéséhez új megközelítéseket, friss, kreatív megoldásokat keres.
  • "Reverse engineering":
   • a termékinnovációt a Megbízó a konkurens termékek alapos vizsgálatával kívánja elvégezni.
  • Szerszámtervezés, technológia:
   • a kifejlesztett, megtervezett termékek, alkatrészek gyártására hatékony technológiai alternatívát keres.

  Információ gyűjtés:

  Információ gyűjtés, majd szűrés alapján feltárjuk a műszaki fejlesztés irányát és megvalósíthatóságát befolyásoló releváns információkat.

  Alapvető kérdések, irányok:
  • létezik-e már az elvárásoknak megfelelő termék?
  • a konkurensek termékeinek részletes megismerése
  • jogi oltalmak, amelyek befolyásolhatják a fejlesztési irányt
  • jogi, hatósági szabályozások részletes felmérése
  • célcsoporttal, trendekkel kapcsolatos információk
 • KONCEPCIÓ, formatervek
  A folyamatszakasz lényege:
  A rendelkezésünkre álló információk és igénylista alapján működési, formai alternatívák keresése, kombinálása, ütköztetése, majd tesztelése a legmegfelelőbb termékkoncepció kiválasztása érdekében.
  A szakirodalom az innovációs láncnak ezt a lépését nevezi terméktervezésnek, ahol az új termék koncepciója a funkcionális, esztétikai, ergonómiai, marketing, stb. tulajdonságok figyelembevételével kialakul.
  Hogy néz ki ez a gyakorlatban:

  Koncepció terv- Koncepció kidolgozás, Formaterv- Koncepció tesztelés, -bemutatás- OK?

  Az eredeti elképzelés és az információgyűjtés /előzetes követelményjegyzék/ alapján elkezdődik a termék működésének és megjelenésének koncepcionális megtervezése. Több működési és formai alternatíva is kidolgozásra kerül, amelyeket a követelményjegyzék és a műszaki megvalósíthatóság figyelembevételével minősítünk. Általában 2-3db kidolgozott koncepciótervet mutatunk be a Megbízónak. A bemutatóanyag, kézzel készített megfogható plasztikából, szabadkézi ábrákból és 3D-s fotó realisztikus /render/ megjelenítéssel készült képekből áll.
  A látványtervek, ill. az elvi működési vázlatok alapján a megbízó részéről megtörténik a designtervek kiértékelése és a további műszaki kidolgozásra kerülő "nyertes" designterv kiválasztása.
  A döntéssel együtt rögzítésre kerül a műszaki fejlesztés alapját képező a pontosan definiált igényeket tartalmazó követelményjegyzék is.
 • KONSTRUKCIÓ, műszaki tervezés
  A folyamatszakasz lényege:
  A hagyományos értelemben vett műszaki fejlesztés ekkor történik. A fejlesztés alapját és követelményeit az előző lépésben rögzített követelményjegyzék, a kiválasztott "nyertes" formaterv és a felvázolt működési elvek képezik.
  Hogy néz ki ez a gyakorlatban:

  Mérnöki, műszaki CAD tervezés- Előzetes alkatrészjegyzék- Műszaki virtuális tesztelés- OK?

  3D-s CAD rendszerben megtörténik a termék műszaki megtervezése. Tervezési folyamat közben valósághűen elemezhetők és bemutathatóak az egyes konstrukciós kialakítások, működési állapotok. (Például: egy készülék bekapcsolt, kikapcsolt, szétszerelt állapotban is vizsgálható.)
  A "nyertes" designterv alapján, konstrukciós szempontból is teljes kirészletezésre kerül a termék végleges designja. A tervezés folyamán előzetes darabjegyzékek készülnek, amely alapján pontosítani lehet a fejlesztés költség és átfutási idő igényét. A műszaki tervezés ebben a szakaszában történik mag az alkatrészek alapanyagainak és gyártástechnológiáinak kiválasztása. A műszaki tervezéskor létrejövő 3D-s modellekkel virtuális ütközési, összeszerelési, és mechanikai teszteket végzünk, amelyek alapján jóváhagyásra kerül a konstrukció.

  Prototípus tervezés- Prototípus készítés- Tesztelés- OK?

  Elsősorban az alakos, komplex geometriájú alkatrészeknél a végiggondolt és megfelelően kiválasztott prototípus gyártással (RP: rapid prototyping) még a műszaki fejlesztési fázisban tesztelhetők a formai, konstrukciós elgondolások és ellenőrizhetők a követelményjegyzékben rögzített elvárásoknak való megfelelés. A prototípusokkal végzett tesztek alapján a sorozatgyártás elindítása előtt feltárhatók a hiányosságok és elvégezhetők a módosítások, így elkerülhetővé válik a sorozatgyártó szerszámok (pl.: műanyag fröccsöntő szerszám) költséges módosítása.

  Gyártási eljárást és alapanyagot mindig az alkatrészek várható igénybevétele és működési körülményei alapján választunk.

  Gyakran előfordul, hogy a termékből kis / jellemzően 10-150 darab/ sorozatot kívánunk gyártani (RM: rapid manufacturing, vacuum casting, stb.), ekkor a költséghatékony és gyors gyárthatóság érdekében célszerű optimalizálni a gyártandó műanyag alkatrészek konstrukciós kialakítását.

  Műszaki terv optimalizálás- Gyártási dokumentáció készítés- Kis sorozat gyártás, tesztelés- OK?

  A prototípus elkészülése után a tesztelés következik. Itt elsősorban a követelményjegyzékben leírt igénypontoknak megfelelő működést, valamint az ergonómia és a tárgyiasult formaterv harmóniáját vizsgáljuk.
  Célszerű, ha a tesztelést nem csak a fejlesztésben aktívan résztvevő mérnökök, hanem a termék marketingjével megbízott szakemberek is elvégzik.
  Tény, hogy a sorozatgyártás és az azt követően felszínre kerülő hibák legnagyobb része elkerülhető a módszeres, szisztematikus teszteléssel.
  Ne engedjünk a kísértésnek, itt is legyünk maximalisták. Vigyázat, nem csak a műszaki paramétereket, működést kell tesztelni. Egy termék piaci sikerét a megfelelő marketing mix elemek használata legalább annyira befolyásolja, mint a műszaki teljesítmény.

  Szisztematikusan, objektíven elemezni kell a tesztek eredményeit, majd a kiértékelés után a szükséges módosításokat elvégezni.
  Tény: a sorozatgyártás vagy a termékbevezetés után megjelenő hibák, hiányosságok megszüntetésének költségei nagyságrendekkel nagyobbak, mintha azokat a műszaki fejlesztés alatt feltártuk és megszüntettük volna.
  A tesztelést befejezve, a teszteredmények a kiválasztott anyagok és gyártási technológiáknak megfelelően véglegesítjük a gyártási dokumentációt és a darabjegyzéket.
 • TECHNOLÓGIA, szerszámtervezés
  A folyamatszakasz lényege:
  A termék gyártási dokumentációja és a tűrésezett darabrajzok alapján pontos árajánlat kérhető az alvállalkozóktól a gyártóeszközök kivitelezésére vonatkozóan.
  Hogy néz ki ez a gyakorlatban:

  Szerszám, készüléktervezés- Szerszám gyártás - Elősorozati ("null széria")gyártás- OK?

  A beérkezett árajánlatok és a pontosított szerszámgyártási ütemterv alapján elkezdődik a szerszámok tervezése. A várható gyártási darabszám a termékgyártás ütemezése, a termék bonyolultsága, mérete, alapanyaga, méretpontossága és felületi minősége azok a tényezők, amelyek döntő mértékben befolyásolják a szerszámgyártás költségeit. Tehát a termékkonstrukció kialakításakor ezeket a tényezőket is figyelembe kell venni!

  A szerszámgyártás átfutási ideje, bonyolultságtól függően 4-10 hetet vesz igénybe (műanyag fröccsöntés).

  A szerszámgyártás próbagyártással zárul, amikor bemérés, kipróbálás céljából 1-100 db alkatrészt (gyártástechnológiától, alkatrészmérettől függően) legyártunk a megbízónak. Az így gyártott alkatrészek jóváhagyása után tekinthető sorozatgyártásra alkalmasnak a szerszám.
 • TERMÉK
  A következetesen végrehajtott folyamat végén elkészült a termékünk. A logisztikai, marketing, pénzügyi és egyéb folyamatok ettől a ponttól kezdve szorosabban és közvetlenebbül kapcsolódnak, haladnak együtt tovább, gondoljunk csak a szerelés a csomagolás és a logisztikai folyamatokra.
  A műszaki fejlesztő, tervező csapatunk elsődleges feladata ilyenkor a műszaki támogatás, amelyet részben a naprakész gyártási dokumentációk átadásával részben a személyes közreműködés biztosításával nyújtunk.
© 2009 HungaroMind Kft.